תרבות ותזונה בראי צמחי המרפא

מה משותף לפרח החרצית, צמח הלוטוס, הל וגרעינים לבנים?

אמנם, נכון לומר כי השניים הראשונים משמשים כסמלים פולחניים במזרח הרחוק, בעוד השניים האחרונים משמשים במפגשים חברתיים במזרח התיכון, אך התשובה הנכונה היא שארבעת הצמחים נמנים על העולם הקסום של כ- 6000 צמחי מרפא סיניים הידועים כיום. ביפן ניתן לראות סמל מוזהב אשר נראה כעלי כותרת של פרח בכל מקדש שינטו כמו גם בכל מקרה בו נדרש חותם הקיסר. סמל זה הוא פרח ה- KIKU או החרצית, המשמש כסמלה של יפן הקיסרית, וכיוון שהקיסר הוא גם ראש דת השינטו, הפרח מסמל גם את הדת. אל יפן הגיע הפרח מסין, שם משמשת החרצית, JU HUA בשמה הסיני, כצמח מרפא לטיפול בבעיות באזור הראש הנובעות מחום, כגון: עיניים אדומות, דומעות ורגישות, כאבי ראש, סחרחורות ועוד.

סמל פולחני ידוע נוסף במזרח הינו פרח הלוטוס, והוא מתקשר בעיקר לאמונה הבודהיסטית. ניתן לראות את סמלו של הפרח, שישה או שמונה עלי כותרת ועיגול במרכזם, על תבליטי אבן במקדשים רבים. ברפואה הסינית המסורתית משתמשים כמעט בכל חלקי הצמח, כשכל חלק בצמח משמש לטיפול בבעיות שונות. לדוגמה, זרע הלוטוס, LIAN ZI, מחזק את מערכת העיכול ומפסיק שלשולים, מחזק און מיני ומרגיע את הנפש. הוא משמש כמאכל, ומופיע במבחר מטעמים סיניים. בשווקים רבים בסין ניתן לראות נשים הפולות את ליבת הזרע הירוקה, שלה תפקיד חשוב בהשפעה על הלב.

בכל תרבות יש סוגים שונים של מאכלים אשר יכולים להצביע על התנאים שגרמו להיותם מאכלים נפוצים. לדוגמה, במדינות בהן שורר מזג אוויר חם ולח, שיכול, על פי הרפואה הסינית, במידה וחדר למפרקים והצטבר בהם, לגרום לכאבי פרקים שגרוניים, יש לנסות ולהימנע ככל האפשר מהישארות של גורם בעייתי זה בגוף. אחת הדרכים לטפל בבעיה זו היא אכילת מזונות המעודדים הזעה, כגון תבלינים חריפים. תבלין הקארי, אשר על שמו נקראים מאכלים שונים, מורכב למעשה משלושה תבלינים שונים: חילבה, כורכום וכמון. החילבה והכורכום הינם צמחי מרפא סיניים. חילבה, הנקרא בסינית HU LU BA, אכן מפזר לחות ומשכך כאב בנוסף להיותו מחזק. כורכום, הנקרא בסינית YU JIN, ממריץ את הדם, ועל ידי כך מונע כניסת גורמי מחלה אל המפרקים. מריחת כורכום באזור "העין השלישית" משמש אצל נשים מכתות מסוימות בהודו כסמל מעמדי. הכוונה המקורית של מריחת הכורכום הייתה לאפשר התפתחות רוחנית ותודעתית.

לצמחי המרפא יש גם תפקידים פרוזאיים יותר, כגון דאגה לכך שנפיק את כמות האנרגיה המקסימאלית מהמזון אותו אנו אוכלים. בהודו, בעיקר בצפונה, עם תשלום החשבון במסעדה, מוגש בדרך כלל טס קטן ועליו זרעי שומר ומעט מלח. הסועד נוטל חופן של הזרעים הללו ולועס אותם בתאבון. זרעי השומר, או בסינית XIAO HUI XIANG, משמשים כצמח מרפא על מנת לחמם את הקיבה ולמנוע קשיי עיכול. הם טובים לכל בעיות הבטן הנובעות מקור, וכן לבעיות הנובעות משבר ("קילה", HERNIA). אותו עיקרון פעולה הינו הסיבה לשימוש הנרחב בהל, המוכנס לקפה לאחר הארוחה. BAI DOU KOU, כשמו הסיני, מחמם את הקיבה, מקל על עיכול המזון ומונע היווצרות גזים. ארוחת בוקר חורפית מסורתית ביפן מכילה מרכיבים שרובם ככולם צמחי מרפא סיניים. מרק המיסו טופו או נאטו הינם עיבודים שונים של זרע הסויה. זרע זה נקרא בסינית DAN DOU CHI, והוא יעיל לטיפול בשלבים מוקדמים של שפעת וצינון ומשקיט את הנפש. בתוך המרק ניתן למצוא שבבי בצל ירוק, CONG BAI, אשר מחמם את הגוף, משכך כאבים ונפיחות בטן ומשחרר גודש באף. המהדרין אף מוסיפים למרק פיסת אצת ים, הנקראת בסינית KUN BU, שתפקידה העיקרי הוא למוסס הצטברויות של ליחה ולפזר מלאות וחסימות בחזה. כל זה מוגש עם אורז וחמוצים שונים כגון פרי השיזף המוחמץ, WU MEI, בעל התכונות הרפואיות המגוונות: הוא מפסיק שיעול ושלשולים, מסלק טפילי מעיים, מפסיק דימומים כגון דימום רחמי מופרז, מייצר נוזלים ומפיג צמא.

ואל הנקודה היהודית – כבר בתקופת המקרא נזכרו צמחי מרפא סיניים. בשיר השירים נמצא הפסוק הבא:"נרד וכרכום קנה וקינמון עם כל עצי לבונה, מור ואהלות עם כל ראשי בשמים". את תכונותיו של הכורכום כבר הדגשנו. קנה הוא קנה הסוף, LU GEN בסינית, משמש כצמח מקרר להפגת חום ואי שקט, הזנת נוזלים, כיוח ליחה צהובה ודביקה ומיתון חום בקיבה המלווה בהקאות וגיהוקים. ענפיו הדקים של הקינמון, GUI ZHI, או קליפתו, ROU GUI, מחממים בטבעם, ולכן יהיו מצוינים לתחושות קור, צינון, כאבי מחזור, בצקות וחולשה של הלב. לבונה, RU XIANG, הינה הקטורת אשר מבעירים במהלך טקסים פולחניים שונים. שרף העץ ממנו היא עשויה אמור להפיץ את ריחו ולטהר את האדם והמקום על מנת שיוכל להגיע להתעלות רוחנית. הסינים משתמשים בצמח זה בשימוש פנימי להנעת דם ולשיכוך כאבים, וחיצונית, במריחה, כדי להאיץ החלמת פצעים. המור, MO YAO, הינו בעל תכונות דומות לאלו של הלבונה, ולעיתים קרובות משתמשים בהם יחדיו על מנת להדגיש את תכונותיהם ההדדיות של הצמחים.

ראשי בשמים, ROU DOU KOU בסינית, הידוע כאגוז מוסקט, מייצב את המעיים ומפסיק שלשולים, מחמם את הקיבה ומונע כאבי בטן, חוסר תאבון והקאות הנובעים מקור. אין פלא שהוא משמש כתבלין עיקרי במשקה החלמונה (EGGNOG) המסורתי בערב חג המולד הנוצרי. ולסיום – זרעי הדלעת, המוכרים לנו כ"גרעינים לבנים", גם הם משמשים כצמח מרפא סיני בשם NAN GUA ZI, שמסייע בטיפול בטפילי מעיים שונים ועבור מחלת הבילהרציה, וכן להתנפחות ידיים ורגליים אחרי הלידה.

הוא מסייע לשיפור מטבוליזם הנוזלים לאחר הלידה ומסייע בהגברת ייצור חלב אם. כמובן שלא כל צמחי המרפא הסיניים הינם מזונות. חלקם צמחים נדירים הגדלים בסין בלבד, וחלקם מינרלים שונים או חלקי בעלי חיים. בדרך כלל יספיקו הצמחים לפתרון מירב הבעיות, אך ככל שהמחלה קשה יותר יהיה צורך בשימוש בחומרים חזקים יותר כגון מינרלים או חומרים מעולם החי. לכל אחד מצמחי המרפא קיים תיעוד מלא (MATERIA MEDICA) המציין את מלוא תכונותיו הרפואיות כפי שנצפו לאורך אלפי שנים ומיליוני מטופלים. כמו כן מצוין לאילו בעיות הוא מיועד, מהו מינון הלקיחה המומלץ והתוויות נגד. בדרך כלל ניתנים מספר צמחים (עד כ- 15) במרשם (פורמולה), לצורך טיפול ספציפי. באופן מסורתי נוטלים את הצמחים כתה.

כיום יש אפשרות ליטול את הפורמולות גם בצורת אבקות, תמציות, גלולות ועוד. ההבדל המהותי בין הצמחים הסיניים ובין התרופות המערביות נעוץ בעובדה הפרמקולוגית לפיה תרופות מערביות הינן בדרך כלל תזקיק של החלק הפוטנטי מתוך הצמח או החומר. המרכיב החזק ביותר הינו בדרך כלל גם החלק הרעיל ביותר. על כן, פועלות תרופות מערביות באופן מהיר וחזק, מחד, ומאידך הן עלולות לגרום לתופעות לוואי רבות. כשמשתמשים בצמחי המרפא הסיניים, משתמשים בחלקי הצמח השונים ללא בידוד המרכיב העיקרי, מה שגורם לפעולת הצמחים להיות איטית יותר אך גם מאוזנת יותר וכמעט ללא תופעות לוואי. זו הסיבה לכך שצמחי מרפא סיניים יכולים לבוא במקביל לתרופות מערביות מבלי לסתור את פעולתן.

[למרות האמור לעיל – מומלץ להתייעץ עם מטפל/ת בצמחי מרפא סיניים ולא להשתמש בצמחי המרפא הסיניים, למעט מזונות, כמובן, באופן עצמאי].

 

 ,חשוב לציין, שההמלצות הנ"ל הן כלליות בלבד, ויש להתאים לכל מטופל את הטיפול המתאים לו

להמלצות מדויקות יותר, המותאמות לכל אחד ואחת באופן אישי

התקשרו עכשיו אל מרכז רותם-המרכז לרפואה משלימה 04-9897442

 

 

 

ייעוץ ראשוני ללא תשלום דרך האתר

Share this